De bladeren vallen van de bomen en de herfst is weer begonnen. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen, dit geldt ook voor de herfst. Omdat Rijschool Holthuis het belangrijk vind dat jullie goed en veilig de weg op gaan tijdens de herfst deel ik graag deze tips met jullie. Want tijdens de herfst gaat de zon lager staan en het wordt eerder donker. Ook het weer verandert, je krijgt te maken met regen, wind en gladheid. Dit kan allemaal invloed hebben op de verkeerssituatie.

De lage zon

Hoe heerlijk het ook kan zijn, de zon aan het einde van de dag, de zon kan flink je zicht belemmeren. Een zonneklep kan hierdoor niet altijd de zon blokkeren. Jezelf in allerlei bochten de wringen om de zon te vermijden met de klep is niet de beste oplossing, het is namelijk belangrijk om jezelf te focussen op de weg. Daarom is mijn eerste tip om altijd een zonnebril bij de hand te hebben. Laat je niet verrassen door de plotselinge zon en ga voorbereid de weg op.

Het wordt eerder donker

De dagen worden korter en de dagen zijn langer donker. Het is daarom ook aannemelijker dat je vaker in het donker rijdt. Het is altijd belangrijk om zelf goed zichtbaar te zijn bij de medeweggebruikers, zorg daarom dat je altijd je koplampen aan hebt staan. Uiteraard heb je hier zelf ook profijt van, want je zicht op de weg wordt beter. Heb je ondanks je koplampen niet genoeg zicht op de weg? Laat jezelf dan informeren over een nachtbril, wellicht is dit voor jou de ideale oplossing.

De juiste banden

In een eerder blog vertelde ik al over het verschil tussen zomer- en winterbanden. Toch wil ik het nog een keer herhalen. Laat je winterbanden monteren en zorg dat de banden voldoende profiel hebben.

Zorg voor goed zicht

Een schone auto is altijd belangrijk, niet alleen in de herfst. Het zorgt namelijk voor een betere verkeersveiligheid. Want vuil op je voorruit in combinatie met de laagstaande zorgen voor vermindering van het zicht, de koplampen van andere weggebruikers kunnen ook zorgen voor zichtbelemmering en met vuile ramen zorgt dit voor extra.
Nog een tip: zorg dat je ruitenwissers goed werken en schoon zijn, want bij vuil en regen moet je ze optimaal kunnen gebruiken.

Houd afstand

Regen, hagel en gladheid zorgen voor minder grip op de weg. Hierdoor neemt ook de remafstand af. Houd daarom genoeg afstand en pas je snelheid aan, zorg voor voldoend afstand op je voorligger maar let ook op de gene die achter je rijdt. Nog een tip: zorg dat je schoenzolen school en droog zijn, zodat ze niet van de pedalen af kunnen schieten.