Het goed afstellen van de spiegels is enorm belangrijk. Spiegels zijn essentieel, omdat je hiermee goed rondom de auto kan kijken. De buitenspiegels zorgen ervoor dat je naast je, en achter je kan kijken. De binnenspiegel zorgt er voor dat je alles wat achter je gebeurt nog beter in de gaten kan houden. Hiervoor moet je natuurlijk wel de spiegels goed afstellen. Let op: Stel de spiegels voordat je begint met rijden op een vlakke ondergrond in, en natuurlijk in je vaste rijhouding. Als de horizon voor je ¾ in beeld is heb je het beste zicht vanuit de buitenspiegels. Stel ook nooit de spiegels af tijdens het rijden! Je hebt dan geen overzicht meer in het verkeer!

– De binnen- en buitenspiegel afstellen

Binnenspiegel afstellen

De binnenspiegel wordt ook wel de achteruitkijkspiegel genoemd. Deze stel je zo af dat je de linkerkant van je achterraam gelijk is met het linker gedeelte van de binnenspiegel. Daarbij zijn de onderkant van het achterraam en de onderkant van de binnenspiegel gelijk.

– Buitenspiegels afstellen

Linker buitenspiegel

Als de linkerbuitenspiegel goed ingesteld is, heb je volledig zicht aan de linkerzijde van de auto. De buitenspiegel moet volledig naar buiten zijn gedraaid voor het beste zicht. Eigenlijk zover dat je het achterste van de linkerkant van de auto niet meer kan zien.

Rechter buitenspiegel

De rechter buitenspiegel stel je als volgt af:
Om de rechterbuitenspiegel goed af te stellen draai je deze naar rechts zodat je de rand van de auto blijft zien. De horizon moet voor ¾ zichtbaar zijn in de spiegel. Op deze manier heb je de rechterbuitenspiegel het beste afgesteld.

Dode hoek

Als de buitenspiegels niet goed hebt afgesteld kan je te maken krijgen met de dode hoek. Dit is een gebied die niet zichtbaar is voor jou als bestuurder vanuit de auto. Vooral vrachtwagens hebben een grote dode hoek. Gebruik als je afslaat, invoegt of wisselt van rijbaan altijd de kijktechniek om over je schouder heen te kijken. Dit leer je tijdens de rijles van mij en dit is de veiligste manier.

Tijdens de rijles gaan wij samen oefenen hoe je de spiegels moet afstellen. Hierbij geef ik ook tips en handigheden om rekening mee te houden. Dit oefenen we vaak genoeg zodat je tijdens je rijexamen niet voor verassingen komt te staan.
Bij meer vragen stuur mij gerust een bericht.