Een warme week is voorspeld, de zomerdagen lijken langzaam weer te komen! De zon is heerlijk om van te genieten, alleen met autorijden is dit niet altijd ideaal. Niet alleen de zon, maar ook de warmte kan voor belemmering zorgen tijdens het rijden. Om ongelukken te voorkomen, deel ik graag een aantal tips om het koel te houden tijdens het autorijden!

Zorg dat je auto geen sauna wordt
Wie kent het gevoel niet, je auto heeft op de parkeerplek gestaan, in de zon en wanneer je in stapt komt er een hele walm met warme lucht op je af. Je auto voelt aan als een sauna en op echt hete dagen ga je er spontaan van zweten. Om te voorkomen dat je auto geen sauna wordt kan je de volgende dingen doen:

  • Maak gebruik van een autoscherm, deze houden niet alleen in de winter je ruiten schoon ze kunnen in de zomer ook warmte blokkeren. Een groot scherm is ideaal voor je voorruit en een kleinere raambeschermer voor je achteruit. Zorg wel dat wanneer je de schermen achter er op laat zitten dat je nog voldoende zicht hebt in de auto.
  • Een stuur kan ook behoorlijk warm worden in de zon. Het is belangrijk dat je je stuur goed vast kan houden tijdens het sturen, daarom adviseer ik je om een licht gekleurde handdoek er omheen te leggen, een donkere kleur trekt namelijk warmte aan!
  • Lederen stoelen? Net zoals je stuur kunnen lederen stoelen erg warm worden, gebruik daarom ook licht gekleurden handdoeken op je stoel om zo comfortabel mogelijk te kunnen zitten tijdens het rijden.
  • Als het kan, zet je auto in de schaduw of onder bomen. Ik weet dat het niet ideaal is wanneer je auto net schoon is met de vogels, maar alles voor een goed conform in de zomer, toch ????.

 

Geen airco? Doe je ramen omlaag!
Niet elke auto heeft airco, of het kan ook voorkomen dat je airco onverwachts stuk gaat. Als eerst zou ik adviseren om de tips hierboven ook toe te passen, je auto heeft tenslotte langer nodig om af te koelen. Wat ook goed kan helpen is alle autoramen naar beneden, zowel achter als voor. Hierdoor kan je auto lekker doorwaaien. Geen elektrische bediending voor achter? Ze de ramen dan eerst open voordat je de weg op gaat! Open ramen zorgen er al voor de tijd voor dat warmte weg kan en zo krijg je het koel achter het stuur.

Wel airco? Houd als nog rekening met hitte
Ook wanneer je wel een airco hebt, moet je rekening houden met de hitte. De hitte zit tenslotte in je auto en moet er eerst uit. Daarom zijn er tips om er voor te zorgen dat je auto geen sauna wordt, ook ideaal voor een auto met airco.

Een airconditioning is een extra belasting voor je motorblok, wanneer het dus extreem warm is, is het belangrijk om er op te letten dat je auto niet oververhit raakt door de airco. Een paar graden koeler dan buiten is al voldoende tijdens het autorijden, daarom hoeft de airco niet continu op volle toeren aan te staan. Zorg ook wanneer je je warmte open hebt gehad en je airco koelt, dat je je ramen dicht doet. Dan is je auto ook sneller koel en op een aangename temperatuur.

Tip: houd de tank ook in de gaten, een auto met airco is niet alleen belastend voor de motor, je auto verbrandt ook meer brandstof. Tank daarom op tijd!

Blijf scherp achter het stuur
Hitte kan er voor zorgen dat je vermoeid of duffig wordt. Daarom is het belangrijk om altijd een lekker koel flesje met drinken bij je te hebben. Water is een ideale dorstlesser tijdens de warme dagen en zorgt er ook voor dat je weer minder snel dorst hebt.

Eet ook voeding tijdens het rijden waar veel vocht in zit. Denk hierbij aan stukjes watermeloen of bijvoorbeeld komkommer.
Zorg dat je auto niet té koel wordt! Want niet alleen hitte maar ook een te koele auto kan je reactiesnelheid verminderen.
Ga je langer de weg op? Uiteraard is dit gewoon mogelijk, het is wel belangrijk dat je dan geregeld even stopt met de auto zodat je even je benen kunt strekken. Ook vraagt de warmte veel energie en concentratie.

BELANGRIJK!

Laat NOOIT je kinderen of huisdieren achter in de auto. Want de auto wordt sneller warm dan je denkt! Ook al is die lekker koel en ben je maar even weg.