Onder de motorkap: koelvloeistof

Wil je in een goed werkende auto rijden? Dan is het van belang dat alle onderdelen onder de motorkap goed functioneren. Voor een zorgeloze en veilige autorit, is regelmatige controle van die onderdelen heel verstandig. Bovendien kun je tijdens een rijexamen vragen verwachten over wat je onder de motorkap vindt. De controle kun je eenvoudig in enkele stappen uitvoeren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet waar welke onderdelen zitten.

Hoe je ze kunt controleren en mogelijke gebreken kunt verhelpen, las je in ons vorige blog. Uiteraard komen ze ook aan bod in mijn autorijlessen. Dit keer licht ik de koelvloeistof nog even uit.

bron afbeelding: bimmerboard.be

Koelvloeistof

Koelvloeistof herken je aan de roze kleur. Deze vloeistof is bedoeld om de motor indirect af te koelen. De koelvloeistof zit in een flacon links bovenin en daar staat wat druk op. Wil de flacondop openen, doe dat dan langzaam. Daar kun je een doek voor gebruiken. Voor het bijvullen moet de motor koud zijn. Je ziet op de flacon streepjes, die het minimum- en maximumpeil aangeven. Wanneer deze vloeistof op het minimum staat, kun je deze zelf bijvullen. Gebruik bij voorkeur de door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof.

Handig toch als je dit zelf kunt bijvullen?