Na de mooie en lange zomer dient de herfst zich alweer aan. Typisch aan de herfst is dat het weer in korte tijd kan omslaan. De zon staat lager en het wordt weer eerder donker. Gladheid, regen en wind hebben ook invloed op de verkeerssituaties.

Een zonnebril in je auto

Waarschijnlijk heb je dit al vanwege de mooie zomer geregeld. Leg standaard een zonnebril in de auto zodat je voorbereid bent op de lager staande zon. Laat je niet verrassen door de plotselinge zon!

Rijden in het donker

De dagen worden weer korter en de wintertijd gaat binnenkort in. Velen van ons moeten dan in het donker van en naar huis. Naast een goede verlichting is goed zicht ook belangrijk. Meer dan een derde van de Nederlanders zegt minder goed te zien in het donker. Een nachtbril kan een oplossing zijn.

Rijd met verlichting aan

Het is al eerder aangehaald; in het donker is goede verlichting belangrijk. Toch kan je ook overdag door de laagstaande zon slecht zichtbaar zijn. Rijd daarom overdag ook met verlichting aan. Nieuwere auto’s beschikken standaard over dagrijverlichting, of MVO.

Let op de banden

Grip op de weg wordt geleverd door de banden. In de herfst neemt de kans op slippen toe door de vallende bladeren en de lagere temperaturen. Ook het risico op aquaplaning neemt toe door hevige regenval. Daarmee wordt de auto onbestuurbaar.
Zorg daarom dat de banden voldoende profiel hebben en de juiste bandenspanning voor voldoende grip. Het beste advies is om winterbanden te monteren.

Houd je auto schoon (niet alleen in de herfst)

Een schone auto staat niet alleen mooier, maar zorgt ook voor een betere verkeersveiligheid. Vuil op de voorruit in combinatie met de laagstaande zon zorgt voor een verminderd zicht. De zichtbaarheid vermindert door vervuilde koplampen en verstrooit het licht waarbij de tegenligger verblind kan raken.
Zijn de ruitenwissers nog in goede staat? Vervang deze als ze strepen achterlaten en vul het ruitenwisserreservoir met vorstbestendige ruitenwisservloeistof.

Voorkom beslagen autoruiten

Weet je dat je zelfs een bekeuring kunt krijgen voor het rijden met beslagen ramen? Het rijden met beslagen ramen is niet nodig als je de airco aanzet. De droge lucht uit de airco zorgt ervoor dat de condens afneemt. Als je geen airco hebt, wat dan? Zet de verwarming op de warmste stand en laat de lucht via de voorruit uitstromen. Bewaar een schone doek in de auto om hardnekkig beslagen ramen mee schoon te maken.

Vermoeidheid

Door de kortere dagen rijd je steeds vaker in het donker. In combinatie met slecht weer kun je sneller vermoeid raken. Voorkom dit door de verwarming niet te warm te zetten en op tijd rust te nemen.

Houd (meer) afstand

Regen, hagel en de vallende bladeren zorgen voor minder grip, waardoor de remafstand toeneemt. Pas je snelheid aan en zorg voor voldoende afstand met je voorligger, maar ook met degene die achter je rijdt! Houd er ook rekening mee dat je schoenzolen nat zijn en je sneller van de pedalen kan schieten.