Het is geen strenge winter, maar er zijn werkelijk ochtenden dat ik echt mijn ramen wel moet schoonmaken. Hoe kan je voorkomen dat je autoruiten bevriezen?  Volgens de ANWB moet je vooral je ruiten schoonhouden, want op een schone autoruit hecht ijs minder goed. Voor een schone autoruit kun je het beste spiritus verdund met water gebruiken. Er zijn ook speciale ruitendoekjes.

Overige handige tips

Hoe kun je er verder nog voor zorgen dat je niet of zo min mogelijk hoeft te krabben?

  • Bedek je autoruiten de avond ervoor met een anti-ijsdeken, mat of karton.
  • Schakel je ruitenwissers uit, voordat je de auto uitzet. Daarna haal je de ruitenwissers van het raam. Zo voorkom je dat je ruitenwissers vastgevroren zitten en dat er geen rubberschade aan je ruitenwisser ontstaat.
  • Je kunt tijd besparen met ruiten krabben door de krabber schuin tegen de ruit te zetten en je zo het ijs makkelijker wegkrabt.

Don’ts

  • Gooi geen heet water over de autoruiten. Warm water over je ruiten gooien, is echt af te raden. Je ruit kan namelijk door het plotselinge temperatuurverschil breken of barsten.
  • Laat niet je auto stationair draaien. Houd in je planning er s’ morgens rekening mee, dat je genoeg tijd hebt voor het krabben van je autoruiten. Als je te weinig tijd hebt is de verleiding groter om terug te vallen op de heet water- of stationair-tactiek. Wil je geen onnodig tijd besteden aan krabben, schaf dan een isolatiedeken aan om over je ruit te leggen.
  • Krab niet maar een klein deel van je ruiten schoon

Zorg ervoor dat je al je ruiten, ramen en buitenspiegels krabt, zodat je goed zicht opzij en naar voren hebt. Wist je dat je een flinke bekeuring kunt krijgen als je je ruiten volgens de politie niet goed genoeg hebt gekrabd? Zijn ook je spiegels niet schoon genoeg, krijg je daar ook een boete voor, zo’n 150 euro!

Ga dus veilig de weg op met schone ruiten en spiegels en voorkom onnodige boetes of aanrijdingen, omdat je zicht onvoldoende is.