Wat zie ik het vaak als ik in de lesauto zit. Er wordt nog steeds veel aan de telefoon gezeten tijdens het autorijden. Niet alleen bellen, maar juist ook korte berichtjes worden snel even verstuurd. Er gaat deze dagen een campagne van start waarbij er ook meer aandacht is voor het zakelijk gebruik van de mobiel in de auto.

Reactietijd

Veel bedrijven verwachten dat je snel reageert als je onderweg bent, maar het Ministerie komt met een campagne, juist ook gericht op werkgevers in relatie met de zakelijke autobestuurders.

Smartphonegebruik in de auto

Ruim 1 op de 3 werkgevers heeft GEEN regels voor werknemers over smartphonegebruik en appen in de auto, blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. 35% van de bedrijven verwacht binnen een half uur reactie op een berichtje, ook als medewerkers onderweg zijn. Ongeveer 50% van de werkgevers is overigens wel op de goede weg. Zij hebben duidelijke afspraken met werknemers over het gebruik van de telefoon onderweg.

Ook vrachtwagenchauffeurs worden steeds meer door de werkgevers gefaciliteerd in het NIET gebruiken van de telefoon in de auto. Denk aan ingebouwde microfoons in de hoofdsteun en een systeem in de cabine die het toetsenbord van de telefoon blokkeert om te gebruiken als de auto gaat rijden. Vaak kan er dan nog wel gebeld worden.

Ambassadeur ~ Coronel

Autocoureur Tim Coronel moet mensen die voor hun werk onderweg zijn, van het bellen af krijgen. Komend jaar is hij ambassadeur voor de campagne die werkgevers moet stimuleren om afleiding in het verkeer aan te pakken. De campagne MONO-zakelijk wijst werkgevers op hun verantwoordelijkheid om afleiding in het verkeer door werknemers aan te pakken. Verkeersminister Van Nieuwenhuizen heeft Coronel gevraagd om zich daar als ambassadeur voor in te zetten.

Verbod

Tijdens het autorijden mag je geen mobieltje vasthouden. De boete als je dit toch doet is 240 euro. Sinds 1 juli 2019 geldt het verbod voor alle mobiele elektronische apparaten – dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers. Je mag een telefoon wél bedienen als deze in een houder zit, ook is het gebruik van spraakbediening toegestaan. Ook mag je de zogeheten elektronische apparatuur zoals de smartphone wel vasthouden als je stilstaat, zoals in de file of voor een verkeerslicht.