De storm Chiara is voorbij, maar nu staat de volgende storm alweer op stapel. Hij heet Dennis. Ik dacht, ben wat te laat met het delen van informatie over hoe je je veilig in het verkeer kan begeven tijdens een storm, maar nu wij aan de vooravond van Dennis staan, leek het mij toch verstandig om dit te delen! Dennis zal in de loop van zondag ons land bereiken (bron: Raymond Klaassen van Weerplaza).

Voor iedereen die dit weekend het verkeer in moet even de volgende tips om zo veilig mogelijk door de storm te komen. Houd sowieso voordat je de deur uitgaat de ANWB verkeersinformatie in de gaten.

Een weetje:
Stormen waarvoor het KNMI code oranje of rood uitgeeft, krijgen sinds september een naam. Het KNMI werkt daarbij samen met de weerdiensten van Groot-Brittannië (Met Office) en Ierland (Met Éireann).

1)Verminder snelheid en houd afstand

Zo heb je je auto beter onder controle met het rijden tijdens de storm en kun je makkelijker reageren op een onverwachte situatie. Een tak die van een boom afwaait of een obstakel dat de weg op slingert. Je medeweggebruikers hebben ook last van het weer. Zeker motorrijders en fietsers kunnen onverwacht uit de koers raken door een sterke rukwind. Houd daarom afstand en voorkom een ongeluk.

2)Twee handen aan het stuur met het rijden tijdens de storm

Houd het stuur met twee handen vast, stevig maar niet krampachtig. Zo kun je het beste reageren op windstoten en de zuigende werking van vrachtauto’s wanneer je die passeert.

3)Ga niet de weg op met een busje of aanhanger

Met een busje, SUV of aanhanger raken windstoten je tijdens het rijden in de storm nog veel harder. Pas je snelheid extra aan. Rijden met een aanhanger wordt soms afgeraden. Hoge aanhangers vangen veel wind en kunnen makkelijk omver worden geblazen. Houd de verkeersinformatie in de gaten voor de rij-adviezen.

4)Wolkbreuk? Neem pauze

Bij een hevige hoosbui kan het zicht soms zeer beperkt zijn (50 meter of minder). Als het dan ook nog donker is, zijn de omstandigheden helemaal verraderlijk. Houd veel afstand zodat je tijdig kunt reageren. Probeer stoppen op de vluchtstrook te allen tijde te vermijden.

5)Gas los bij aquaplanning

Rijd je door een grote plas, dan bestaat de kans op aquaplanning. Daarbij vormt zich een dun laagje water tussen je autobanden en het wegdek. De auto kan dan onbestuurbaar worden en gaan glijden. Laat in dat geval het gas los en probeer niet te sturen. Bij een handgeschakelde auto trap je de koppeling in en probeer je rechtuit te sturen. Wanneer de auto in een slip raakt, probeer dan te sturen naar waar je heen wilt en dus niet naar het obstakel waarvan je bang bent dat je het raakt. Voor een automaat geldt hetzelfde, alleen laat je dan het gas los.

6)Parkeer niet bij bomen

Zet je auto veilig weg, uit de buurt van bomen. Vallende takken of hele bomen brengen zware schade aan je auto. Schade die lang niet altijd verzekerd is. Let bij het plannen van je route op dat je zoveel mogelijk de wegen met bomen langs de weg mijdt.