Je hebt na je praktijkexamen te horen gekregen alles goed is gegaan. Je hebt je rijbewijs gehaald en het roze pasje zal over enkele dagen in jouw bezit zijn. Een feestelijk moment en ik kan mij goed voorstellen dat je dit graag met jouw familie en vrienden via social media wil gaan delen. Maar wist je dat dit soort foto’s een makkelijk doelwit worden van identiteitsfraude? Dus pas er aub mee op.

Wat is eigenlijk identiteitsfraude?

Identiteitsfraude wordt veel gepleegd in de online wereld. Denk aan bijvoorbeeld iemand die zich voor doet als jou op verkoopplatformen zoals marktplaats. Soms vinden namelijk kopers het fijn om een bewijs te ontvangen van de verkoper met hierop zichtbare gegeven. Of denk aan bestellingen die gedaan worden op jouw naam.

Dit is al super vervelend, want zie maar eens te bewijzen dat jij niet de persoon bent, die hier niet verantwoordelijk voor is. Maar ook kunnen jouw persoonsgegevens gebruikt worden in het criminele circuit. Ze kunnen namelijk van jouw rijbewijs gemakkelijk persoonsgegevens afhalen en deze gebruiken voor identiteitsfraude. Want op je rijbewijs staan nagenoeg alle gegevens zoals je woonplaats, BSN-nummer en geboortedatum. Dit geldt niet alleen voor je rijbewijs maar ook voor je identiteitskaart.

Oops.. mijn rijbewijs staat online

Wanneer je in al je enthousiasme je rijbewijs al gedeeld hebt op social media en je ziet dit bericht, snap ik dat je je nu afvraagt wat je het beste kunt doen. Als de onderwerpen, die hierboven staan, goed leesbaar zijn, kan je het beste aangifte doen. Dan staat het in ieder geval in het systeem bij de politie.

Toch shinen op het internet?

Ik begrijp goed dat je toch graag wilt laten zien dat je trots bent op het behalen van je rijbewijs. Deel je wel je rijbewijs? Blur dan de persoonlijke gegevens weg. Of plaats een foto dat je naast de auto staat van de rijschool of bij het CBR.

Wil je toch graag meer informatie hebben over dit onderwerp? Je mag altijd contact met mij opnemen.