Iedereen kent vast wel een vriend, vriendin of iemand in de familie waarbij het soms lijkt alsof deze persoon leeft in zijn of haar auto en het schoonmaken niet gebeurd. De papiertjes liggen door de auto heen, een blikje hier, een lege verpakking daar en de mondkapjes zullen er vast en zeker in deze periode ook rondslingeren. Of ben jij (stiekem) zelf deze persoon? Dan deel ik graag een paar tips met jou hoe je zowel je auto van buiten als van binnen goed schoon kan maken. Want en schone auto oogt niet alleen netjes, het draagt ook nog eens bij aan de veiligheid.

Begin bij de basis

Je bent klaar om je auto te laten blinken als nooit tevoren, maar start niet gelijk met fanatiek boenen. Spoel eerst je auto schoon met water. Er zit namelijk allerlei vuil op je auto, waaronder zand. Zand kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de lak beschadigd wanneer je dit niet eerst verwijderd. Wanneer het water erg vies is, vervang dan even het water. Bekijk ook even tussendoor de bodem van je emmer, zand en vuil zakt namelijk naar de bodem.

Zichtbaarheid op de weg

Het is belangrijk dat je altijd goed kan zien wat er op de weg gebeurt. Daarom is het belangrijk dat je autoruiten altijd schoon moeten zijn. Niet alleen je voorruit maar ook de zijkanten en de achterkant. Om je ruiten goed schoon te houden kan je gebruik maken van afwasmiddel. Afwasmiddel zorgt er niet alleen voor dat je ruiten gaan blinken, maar ook worden je ruiten gelijk ontvet. Mochten je autoruiten toch nog vettig zijn kan je er nog een scheutje citroenzuur of pure alcohol aan toe voegen. Hierdoor verwijder je ook de vettigere stukken op de ruiten.

Tip: Maak geen gebruik van ammoniak, dit kan namelijk de rubbers, het leer of het vinyl van je auto aantasten.

Heb je toevallig een regenton vol regen in de tuin? Gebruik dit dan in plaats van kraanwater. In regenwater zit namelijk geen kalk en daarom is dit dus perfect om je autoruiten te poetsen. Uiteraard is het ook belangrijk om de binnenkant van je ruiten schoon te maken. Wil je nou zeker zijn dat je niet blijft boenen, omdat je nog een vlekje ziet en niet weet of deze nou aan de binnenkant of buitenkant zit? Maak de buitenkant schoon met een horizontale beweging en de binnenkant met een verticale beweging. Hierdoor zie je direct waar de viezigheid nog zit.

Laat je velgen blinken

Ook de banden mag je niet vergeten, de velgen van je auto bevatten vaak ook veel vuil. Gebruik om je velgen schoon te maken een velgenreiniger. Hierdoor krijg je vaak sneller de hardnekkige vuiltjes van de velgen af. Belangrijk is om deze velgenreiniger echt puur te gebruiken voor de velgen en niet voor je auto zelf. Je beschadigt anders de lak van je auto.

Buiten schoon, nu de binnenkant

Wanneer je de buitenkant van je auto schoon hebt gemaakt, is het tijd voor de binnenkant van de auto. Een schone auto is niet alleen mooi voor het oog, het draagt ook bij aan de veiligheid. Gooi/haal eerst alle spullen en prullen weg die niet in de auto horen. Nu de auto weer opgeruimd is, kan je het interieur afnemen met een doekje, ik adviseer hiervoor een microvezeldoekje. Nog even een stofzuigertje er doorheen en je auto is weer klaar om de weg op te gaan.

Misschien vraag je je nog af, hoe draagt een schone binnenkant bij aan de veiligheid? Stel je moet spontaan op de rem trappen, kunnen er prullen door de lucht gaan vliegen, maar ook kan er bijvoorbeeld een flesje onder de stoel vandaan schieten en onder één van de pedalen terecht komen.

Wil je nog meer tips over het schoonmaken van je auto? Je kan altijd even neuzen tussen mijn eerder geschreven blogs of mij een bericht sturen via 06 46 765 945 of info@pascalholthuis.nl.