Met dit blog leg ik je graag uit, waarom ik adviseer na te denken over een tussentijdse toets.

Waarom een tussentijdse toets?

Het rijden van een examen is vaak best spannend. Om alvast kennis te maken met deze situatie kan je, ongeveer op twee derde van je rijopleiding, een tussentijdse toets rijden. Het voordeel is dat je door dit “proefexamen” alvast kan kennismaken met het gevoel van examen doen. Bij je examen weet je dan al wat je te wachten staat.

Vergelijk met ‘echt’ praktijkexamen

De tussentijdse toets lijkt heel veel op een ‘echt’ praktijkexamen. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

– je beheersing van de auto

– kijkgedrag

– of je goed voorrang verleent

– inhalen

– in- en uitvoegen

– rijden op kruispunten en rotondes

– bijzondere verrichtingen

Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen, voordat je echt praktijkexamen doet.(Bron: CBR)

Vrijstellingen verdienen

Een ander voordeel is dat je bij dit examen niet kan zakken of slagen, maar dat je wel een gedeelte kan afsluiten.
Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Dat betekent dat de examinator je hierop tijdens het praktijkexamen niet meer beoordeelt. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Zo Gaat Het Bij De Tussentijdse Toets Van Het CBR:


(Bron: CBR)

Slagingskans

Op deze manier is de kans van slagen tijdens je examen aanzienlijk groter!
Bekijk de resultaten door te klikken op het bericht van Verkeerspro.

“Leerlingen die voor hun eerste examen gebruik hebben gemaakt van een Tussentijdse Toets (TTT), hebben een fors hoger slagingspercentage in de categorie B. Deze leerlingen scoren namelijk maar liefst 14,6 procentpunten hoger dan leerlingen die tijdens het praktijkexamen voor de eerste keer bij het CBR komen. RIS-leerlingen scoren daar bovenop nog eens 4,4 procentpunten hoger. Dat blijkt uit gegevens van het CBR.” (bron: CBR)