Autoruiten schoonmaken: tips voor glanzend resultaat

Wat een prachtige na zomer hebben wij dit weekend, maar niet onbelangrijk is het dan dat je met de laagstaande zon in het najaar schone autoruiten hebt. Naast het feit dat je auto er een stuk beter uitziet levert het ook veel minder gevaar voor jou en andere weggebruikers op. Een overzicht me tips en tricks om je autoruiten schoon te maken en te houden.

Afwasmiddel

Keukenrol is dus geen goed idee… Met het afwasmiddel zorg je er voor dat de ruiten zullen glanzen, maar ook dat ze worden ontvet. Als je ruiten extreem vettig zijn is het handiger om een scheutje citroenzuur of pure alcohol toe te voegen, deze middeltjes gaan een stuk hardnekkiger te werk. Een fout die mensen vaak maken is het gebruik van ammoniak. Dit is prima spul voor de ruiten van je huis, maar niet voor de auto omdat je hiermee het rubber, vinyl of leer van je auto kunt aantasten!

Drogen van de autoruiten

Nadat je hebt schoongemaakt is het de bedoeling dat je de ruiten goed droogt. Daarna zou je de ruiten kunnen laten polijsten zodat ze weer glanzen als nooit te voren. Vooral oudere ruiten kunnen veel krasjes vertonen en opnieuw polijsten is een stuk goedkoper dan de totale vervanging van je autoruiten. Er zijn specialisten die dit voor je kunnen doen, maar het helpt al een heel stuk als je oude kranten gebruikt om daarmee je ruiten droog te wrijven. De inkt in de kranten nemen namelijk de restdeeltjes die achterbleven tijdens de schoonmaakbeurt op.

Vieze autoruiten? Dit zijn de oorzaken

Hieronder hebben we de grootste boosdoeners van smerige autoruiten op een rijtje gezet:
– vliegjes en andere insecten, vooral in de lente en de zomer de grootste plaaggeesten;
– stofdeeltjes zoals zand en boomhars. Vergeet bovendien niet dat de Sahara soms zelfs zand afzet tot hier in Nederland, ook wel bekent als sirocco wind;
– vogeluitwerpselen;
– hard water bevat vaak sporenelementen zoals calcium en ijzer, dit blijft kleven aan je ruiten en zijn na langere tijd moeilijk te verwijderen;
– en ten slotte bevatten Dieseluitlaten roetdeeltjes die vaak neerslaan op je autoruiten.

De binnenkant autoruiten

Deze kant van je autoruiten hoef je minder vaak schoon te maken want er komt minder vuil op terecht. Toch is het handig om dit bij een grote schoonmaakbeurt even mee te pakken. Het is een stuk simpeler dan de buitenkant omdat er vaak geen harde stukjes op de ruiten zijn vastgekoekt. De beste methode voor het schoonmaken is om met behulp van wat glasreiniger. Gebruik vervolgens een stuk keukenrol om de ruiten goed schoon te poetsen.

Optimaal zicht tips

Door de jaren heen zijn er veel spitsvondigheden verzonnen op het gebied van autoruiten schoonmaken. Voor degenen die echt een optimaal resultaat willen behalen is het daarom verstandig om eens te luisteren naar deze tips. Om te checken of je geen strepen hebt achter gelaten is het wijs om de binnenkant met verticale bewegingen af te nemen en de buitenkant met horizontale bewegingen. Daarna zie je precies waar de strepen zitten.

Regenwater = beter

Gebruik voor je emmer geen leidingwater maar regenwater die je bijvoorbeeld op kunt vangen met een regenton. Hier zit geen kalk in, dus blijft je auto tijdens het wassen bespaard van kalkaanslag. Als je een gepelde ui aan het water toevoegt gaan je ruiten nog meer glanzen.