Nu de zomer echt plaatsmaakt voor het najaar en de winter, zijn velen bezig met het plannen en boeken van de wintersportvakantie. Waar de meesten wel de zomervakantie goed voorbereiden, wordt de wintersport vaak minder goed voorbereid. Lees mee voor tips om veilig op de bestemming aan te komen.
Een op drie vakantie-automobilisten rijdt 5 uur achter elkaar
Uit een onderzoek onder ruim vijfduizend Europese automobilisten blijkt dat één op de drie automobilisten meer dan vijf uur achter elkaar rijdt wanneer ze met de auto op vakantie gaan. Terwijl de slogan “twee uur rijden, kwartier rust” al enige tijd bestaat en nog steeds opgaat. Hoewel dit onderzoek is uitgevoerd voor zomervakantiegangers, zal de uitkomst onder Nederlandse wintersporters niet veel afwijken.
Een op de drie
Vermoeidheid blijkt één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen op de weg te zijn; één op de drie dodelijke ongevallen op de Franse wegen wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Maar dat zal niet alleen voor de Franse wegen gelden.
Vaak nemen veel automobilisten geen maatregelen als zij een binnenlandse of buitenlandse trip plannen om het risico en de stress van een dergelijke trip te verminderen.
Met de auto op wintersport
De auto is het meest populaire vervoersmiddel om op wintersport te gaan. Zeker 80% van de Nederlandse wintersporters kiest ervoor met de auto naar hun vakantiebestemming te gaan. Hierbij is Oostenrijk verreweg de populairste bestemming, met Frankrijk op afstand tweede. Dat betekent dat de rit naar de bestemming gemiddeld 1000 kilometer ver is en zonder file zo’n tien uur aan reistijd vraagt.
Veilige wegen
Wij Nederlanders vinden de wegen in ons eigen land, Scandinavische en Duitse wegen de meest veilige. Italiaanse en Belgische wegen brengen het er slechter vanaf. Ongeveer een vijfde van de Nederlanders beschouwt deze zelfs als onveilig.
Twee op de vijf Nederlandse vrouwen vindt het rijden in de bergen stress gevend net als het rijden in andere landen. Zij laten liever iemand anders aan het stuur in het buitenland. Mannen daarentegen vinden het vaak leuker om in het buitenland te rijden dan in eigen land.
Tips om veilig op je bestemming te komen
- Zorg dat je goed uitgerust aan je reis begint. Rijden met een slaaptekort is even gevaarlijk als rijden onder invloed.
- Respecteer je bioritme. Vertrek op een tijdstip waarop je lichaam normaal wakker en actief is.
- Drink geen alcohol voor je vertrek. Dat geldt voor zowel de heen- als terugreis.
- Las regelmatig rustpauzes in. Een korte wandeling elke twee uur zorgt voor frisse lucht en energie
- Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de auto. Onderzoek toont aan dat hoge temperaturen hetzelfde effect hebben als rijden onder invloed.
- Let op de tekenen van vermoeidheid: herhaaldelijk je gezicht wrijven, je kin aanraken en moeite om een constante snelheid aan te houden.
Fijne wintersport!