Vanmorgen in het nieuws: Steeds meer faalangstexamens voor rijbewijs

“Steeds meer mensen doen een faalangstexamen als ze het rijbewijs willen halen. In 2011 was het 1,5 procent van de examenkandidaten; vorig jaar was het ruim 6 procent. Dat komt neer op bijna 24.000 examens.” (bron: NOS). Het faalangstexamen is speciaal bedoeld voor examenkandidaten die niet optimaal kunnen presteren omdat zij gehinderd worden door faalangst.

Het faalangstexamen duurt 80 minuten in plaats van de gebruikelijke 55 en wordt afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator. Een belangrijk verschil met een gewoon rijexamen is dat je zelf 1 of meerdere time-outs mag vragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je weer even tot rust komen als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander.

Inmiddels hebben wij met Rijschool Pascal Holthuis een aantal keer een faalangstexamen begeleid. Wat ons betreft erg prettig voor de leerlingen die echt even wat rust kunnen gebruiken voor het examen. De mogelijkheid om aan te geven dat je even een ’time-out’ nodig hebt, geeft de leerling al ‘rust’. Ook de examinator is bewust bezig met het op het gemak stellen van de examenkandidaat.

Faalangstexamen

Het nut en de noodzaak van dit examen heb ik echt mogen ervaren. Waarom is dit niet gewoon ‘standaard‘ bij elk regulier (her)examen. Alle leerlingen zijn nerveus tijdens het afrijden. Bij een faalangstexamen zijn de omstandigheden optimaal voor de kandidaat, om ondanks de zenuwen en de spanning toch optimaal te presteren. Maar dat moeten we toch eigenlijk bij elk (her)examen verwachten? De criteria die beoordeeld worden zijn uiteraard altijd gelijk. Stress of geen stress, de leerling moet na het behalen van het rijbewijs veilig in het verkeer kunnen manoevreren.

Examinator

De examinator die weinig zegt, een zelfs een beetje moppert, geeft tijdens een regulier (her)examen nog eens een extra dosis stress. Vaak is het stressniveau echt wel bovengemiddeld als je in de auto zit voor je praktijkexamen. Ook bij een gewoon examen hoort er ruimte voor de kandidaat te zijn, hoort de examinator zijn best te doen het beste uit de kandidaat te halen. Eigenlijk zou elk examen geschikt moeten zijn voor de ‘faalangstigen’ onder de kandidaten. Momenteel kun je alleen voor de categorie B (auto) een faalangstexamen afleggen.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jou? Neem gerust contact met mij op.