Tijdens de rijlessen besteden we ook aandacht aan de onderdelen die zich onder de motorkap bevinden. Deze kennis wordt ook tijdens je praktijkexamen getest. Ook als je na je praktijkexamen zelf een auto hebt en de weg op gaat is het handig om deze onderdelen te kennen. Lees hieronder meer.

Welke onderdelen zitten er onder de motorkap?

1. Ruitenvloeistof (herken je aan de blauwe dop). Hiermee kan je je ruiten schoonmaken als deze vies zijn geworden en je zicht niet meer optimaal is. Wanneer de ruitenvloeistof bijna leeg is krijg je hier een melding van op je dashboard. Dit is een oranje lampje met een icoon van een besproeide ruit. Deze kan je aanvullen met een trechter en in de winter kan je hier antivries aan toevoegen.
2. Motorolie peilen en bijvullen.
Het is verstandig om regelmatig de olie te peilen. Zo houd je de motor gesmeerd en smelt de motor niet. De olie kan je peilen met de peilstok met de gele hendel. Peil de olie altijd als de motor koud is. Je pakt de stok en maakt deze eerst schoon met bijvoorbeeld keukenpapier, dan stop je hem weer terug en haal je de stok er weer uit. Je kan dan aflezen of het oliepeil tussen de pijltjes of bolletjes zit. Dan is het oliepeil voldoende. Het bijvullen kan je doen bij de dop op de motor. Dit kan je doen met een trechter om zo te voorkomen dat je knoeit en doe dit ook als de motor koud is.
3. Koelvloeistof
(deze heeft een roze kleur). Koelvloeistof zorgt er voor dat de motor gekoeld wordt en daardoor niet oververhit raakt. Het peil van de vloeistof mag nooit onder de MIN en nooit boven de MAX komen te staan. Koelvloeistof raakt in principe niet snel op, als dit wel het geval is laat dit dan even controleren bij een garage. Je kan dan een lekkage hebben.
4. Remvloeistof.
Door deze vloeistof werken je remmen naar behoren. Hierbij heb je ook een MIN en MAX streepje. Het bijvullen van deze vloeistof kan je het beste tijdens een onderhoudsbeurt bij de garage laten doen.
5. Accu
. De accu zorgt er voor dat de motor voorzien wordt van stroom en kan starten. Door te rijden wordt de accu opgeladen door een dynamo. Het is goed om soms te checken of de schroeven bij de accu nog goed vastzitten en niet verroest zijn. Als je een moderne auto hebt dan heb je een kijkglaasje bij de accu. Als hierop een groene kleur te zien is weet je dan alles in orde is.

Wat moet je doen als je een eigen auto hebt?

Zoals ik hierboven als aangaf is het goed om regelmatig de vloeistoffen en olie te checken en eventueel aan te vullen. Meestal krijg je ook een melding als een van deze onderdelen bijna leeg is, maar het is beter om dit voor te blijven en het zelf te checken. Het vullen van de remvloeistof is een taak voor de garage. Zorg er dus ook voor om regelmatig een kleine of grote onderhoudsbeurt aan je auto te geven. Zo blijft de auto in zijn beste conditie.

Als je nog vragen hebt kun je mij een mail sturen op: info@pascalholthuis.nl.
Lees ook eens mijn andere blogs voor handige tips & tricks.