Wanneer er spontaan een lampje begint te branden op je dashboard betekent het vaak dat er iets aan de hand is. Weet jij wat je moet doen wanneer dit gebeurt? Vaak rijden mensen namelijk door omdat ze niet weten wat het lampje betekent. Dit kan soms leiden tot hoge kosten omdat je dan je auto meer kwaad dan lief doet.

Mijn advies is daarom, gaat er een lampje op je dashboard branden, parkeer je auto op een veilige plek aan de kant van de weg en stop. Weet je niet wat het lampje betekent, zoek het dan op in het boekje van de auto. Dit vind je vaak in je dashboardkastje. Kom je er nog niet uit, dan zal ik hulp inschakelen van een bekende of een autohulpdienst.

Betekenis kleuren en symbolen
In totaal zijn er 64 waarschuwingssymbolen aanwezig in je auto. De meeste daarvan zijn in iedere auto hetzelfde, maar ook hebben sommige autofabrikanten hun eigen symbolen toegevoegd aan hun dashboards.

Rood
Wanneer er een rood lampje begint te branden op je dashboard, moet je direct stoppen met rijden. Het is belangrijk dat je direct handelt om extra aan je auto te voorkomen.

Oranje
Is het lampje oranje? Dan komt er spoed bij kijken, dus het is belangrijk dat je er zo snel mogelijk naar laat kijken.

Groen
Een groen lampje brand vaak wanneer die actief is. De auto functioneert naar behoren. Denk bijvoorbeeld aan je knipperlicht of wanneer je een auto rijdt met cruise control.

Blauw
Wanneer je een blauw lampje ziet branden op je dashboard, heb je het grootlicht van je auto aan staan.

Symbolen dashboard