Wat houdt vakantieklaar in?

Vakantieklaar is dat de auto in een dusdanige technische staat verkeerd dat je er zo mee op vakantie kunt. Lange afstanden zijn geen probleem omdat de auto helemaal technisch is nagelopen en dat de airco goed functioneert.

Airconditioning

Tijdens de drukke vakantieperioden krijg je waarschijnlijk ook te maken met file en erg warm weer. Een goedwerkende airco zonder muffe geurtjes is voor velen een uitkomst. Een muf ruikende airco kan je voorkomen door de airco eerder uit te zetten dan de motor. Hierdoor kan het filter drogen en groeien schimmels en bacteriën niet snel aan. Zet dus 5 minuten voordat je op bestemming aankomt je airco al uit.

Ruitenwissers en ruitenwisservloeistof

Onderweg op vakantie zul je te maken krijgen met meerdere weertypes en insecten. Je zult je ruitenwissers dus hard nodig hebben. Goede ruitenwissers is een must-have. Dit is geen dure investering maar wel een hele belangrijke. Goed zicht is erg belangrijk.
Goed zicht krijg je door schone ruiten. Goede ruitenwissers en genoeg ruitenwisservloeistof zijn dus belangrijk. In de winter gebruik je een blauwe anti-vries ruitenwisservloeistof zodat de vloeistof niet bevriest bij temperaturen onder 0. In de zomer kun je deze vloeistof ook gebruiken maar een vloeistof die helpt bij het verwijderen van vliegjes is ook een uitkomst. Zorg daarom dat je ruitenwisservloeistof-reservoir geen anti-vries middel meer bevat als je naar de tweede genoemde vloeistof over wilt gaan.

Remmen

Uiteraard weet ik niet waar je heen rijdt, maar je kunt je voorstellen dat 1000km op de vlakke Nederlandse wegen heel anders is dan 1000km door de bergen en heuvels rijden. De remmen hebben het veel zwaarder te voortduren waardoor ze harder slijten. Je wilt immers niet dat je onderweg er achter komt dat je remblokken aan hun einde zijn en daardoor minder goed functioneren.

Wil je er zeker van zijn dat je auto in topconditie verkeerd dat zorg je dat de auto altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten krijgt.

Olie bijvullen

Elke auto verbruikt olie, dus voldoende motorolie is belangrijk. Omdat je op vakantie lange ritten maakt wil je gewoon dat er genoeg olie in het motorblok zit om de smering optimaal te houden. De hoeveelheid olie kun je zelf eenvoudig controleren. Elke auto heeft namelijk een oliepeilstok. Deze is bij veel auto’s met een geelgekleurd handvat terug te vinden onder de motorkap.
Olie peilen doe je normaal bij een koude motor. Ben je onderweg en wil je het olieniveau controleren, wacht dan minimaal 10 minuten. De olie is namelijk kokendheet. Veeg de peilstok vooraf schoon met een doek voordat je begint met peilen. Zorg tevens dat de auto recht staat en niet schuin op een heuvel. De oliepeilstok heeft inkepingen en/of kenmerken. Deze geven een minimum en maximum aan. Vaak is het verschil tussen deze twee 1 liter olie. Als de olie onder het minimum zit dan moet je nodig olie bijvullen. Tip: Zorg dat je een liter olie in de kofferbak hebt liggen en dat je voordat je aan een lange reis begint je oliepeil controleert.

Koelvloeistof

Het niveau van de koelvloeistof kun je controleren bij een koude motor. Hiervoor hoef je bijna nooit de dop los te draaien omdat het reservoir in veel gevallen transparant is en je precies kunt zien hoeveel er in zit. Het reservoir geeft een minimum en maximum aan. Controleren doe je bij een koude motor omdat het niveau bij een warme motor anders kan zijn.

Remvloeistof

Remvloeistof hoort op een normaal niveau te zijn. Is het niveau laag ga direct naar de garage en laat controleren in welke staat je remmen verkeren. Zeker als je een lange reis voor de boeg heb moet je kunnen vertrouwen op je remmen.

Bandenspanning/profiel

Zorg dat je banden op de juiste spanning zijn. Ga je met belading rijden dan moeten je banden harder worden opgepompt. De juiste bandenspanning verbetert de rolweerstand waardoor je niet onnodig veel brandstof verspilt. Daarnaast komen de rijeigenschappen van de band het beste tot hun recht bij de juiste bandenspanning. De juiste spanning zorgt voor minimale slijtage over het gehele oppervlak.

Uiteraard is het niet onbelangrijk om je rijbewijs, paspoort en verzekeringspapieren op orde te hebben!

Iedereen een fijne vakantie gewenst!