Ik zie het tijdens de rijlessen nog steeds erg vaak gebeuren, mensen die op hun telefoon zitten tijdens het autorijden. Hierdoor wordt je sneller afgeleid en wordt de kans op een ongeluk veel groter. Lees er meer over in dit blog.
Wat zijn de regels?
Tijdens het besturen van een voertuig is het verboden om je smartphone te gebruiken. Dus ook tijdens het autorijden. Naast het verbod voor de smartphone geldt dit ook voor een muziekspeler, navigatie en tablet. Het is wel toegestaan om deze apparaten te gebruiken door ze in een houder te zetten of door gebruik te maken van de spraakfunctie. Zorg er wel voor dat je dit altijd veilig doet. Parkeer desnoods, als het kan, de auto even langs de weg.
Graag willen reageren
Wanneer er een bericht binnenkomt heb je natuurlijk de drang om te reageren. Je wil natuurlijk even zien wie je een bericht heeft gestuurd en wat voor bericht dit is. Dit wordt nog verleidelijker als je eigenlijk ‘moet’ reageren op dit appje. Door deze handelingen verminderd je reactietijd in het verkeer drastisch en is de kans op een ongeluk veel groter. Je ogen zijn namelijk niet op de weg gericht en je hebt geen aandacht voor je eigen rijgedrag en het rijgedrag van medeweggebruikers.
Ik wil je hier graag advies over geven. Zet je telefoon op stil of op de vliegtuigstand en houd hem in je broekzak/jas of tas. Daarnaast kan je je vrienden/familie/vriendinnen ook laten weten dat je de auto in stapt en dus even niet bereikbaar bent.
Onderzoek
Uit recentelijk uitgevoerd onderzoek door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid kwam naar voren dat ruim 71% van de weggebruikers zijn telefoon gebruikt in het verkeer. Dit is bijna 3% meer dan in 2019 toen dit onderzoek ook werd uitgevoerd. De stijging was voornamelijk goed te zien onder jongeren.
Bron: AD
Boete
Het gebruikmaken van je smartphone tijdens het besturen van een voertuig kan je op een dure boete komen te staan. In 2022 zijn de prijzen weer omhoog gegaan en een boete hiervoor kost nu €350. Deze boete geldt ook voor het gebruik van andere apparaten.
Bron: De Stentor
Heb je nog vragen na het lezen van dit blog? Voor meer informatie kan je contact opnemen via: info@pascalholthuis.nl.