En dan stap je de auto in en moeten de spiegels afgesteld worden. Hoe doe je dat het beste? Met een correcte aanpak verklein je de dode hoek en leg je ook een belangrijke basis voor een goede kijktechniek.

De spiegels zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk rondom de auto kunt zien. Dankzij de buitenspiegels kun je zowel naast je als achter je kijken, terwijl de binnenspiegel ervoor zorgt dat je alles achter je nog beter in de gaten kunt houden. Tenminste, als je de spiegels op de juiste manier afstelt natuurlijk.

Spiegels afstellen: buiten- en binnenspiegel

Auto’s beschikken over 3 spiegels. Het gaat om twee buitenspiegels (links en rechts) en een binnenspiegel. Je stelt ze op de volgende manier af:

  • Buitenspiegels afstellen

    Linker buitenspiegel 

    Bij een goed ingestelde linker heb je maximaal zicht linksachter je auto. Zorg dat de buitenspiegel maximaal naar buiten is gedraaid. Zover dat je de uiterste linker achterkant van je auto niet meer ziet.

    Vlakke ondergrond: (Voer dit uit als de auto op een vlakke ondergrond staat). Zorg er voor dat de horizon voor 3/4 in beeld is. Als het goed is heb je dan namelijk het beste zicht vanuit de buitenspiegel.

    Rechter buitenspiegel

    Draai de rechter buitenspiegel dusdanig naar rechts tot je de rand van je auto blijft zien. Ook hier dient de horizon voor 3/4 zichtbaar te zijn in de spiegel. Dit is de beste positie voor de rechter spiegel.

  • Binnenspiegel afstellen

    Ook wel achteruitkijkspiegel genoemd. Plaats je zodat de linkerkant van het achterraam gelijk is met het linkergedeelte van de binnenspiegel. De onderkant van het achterraam valt samen met de onderkant van de binnenspiegel.

Met de drie spiegels in deze afstelling maak je de dode hoek zo klein mogelijk. Wij oefenen graag met je om de spiegels goed af te stellen, om je daar tijdens de rijlessen goed op voor te bereiden. Check de spiegels voordat je begint aan het rij-examen en laat zien dat je weet hoe ze horen te staan. En controleer ze altijd voordat je de weg op gaat, zodra je het rijbewijs eenmaal hebt. In combinatie met de juiste kijktechniek verhogen ze de veiligheid op de weg enorm.

Dode hoek en kijktechniek

Als je de linker spiegel niet ver genoeg naar links kunt draaien kun je te maken krijgen met een dode hoek situatie. Een gedeelte van de omgeving is dan niet goed zichtbaar in de spiegel. Daarom kijk je altijd vóór het links afslaan, of het wisselen van rijbaan of invoegen altijd nog eens over je linkerschouder. Zo heb je het ook geleerd tijdens rijlessen, doe dit altijd!

De dode hoek in een autospiegel is het gebied die een bestuurder vanuit de auto niet kan waarnemen. Met name het gebied naast de auto aan de passagierskant is niet altijd goed te zien bij slecht afgestelde autospiegels. Met name bij het afslaan kunnen er dan ongelukken ontstaan. Vooral vrachtwagens hebben een grote dode hoek.

Spiegels afstellen tijdens jouw rijlessen

Jouw spiegels afstellen en benieuwd hoe je dat het best doet? Uiteraard geef ik je tijdens de autorijlessen uitleg hoe je je spiegels moet afstellen. Ook tips en handigheidjes waar je rekening mee moet houden. Je gaat er zelf mee aan de slag zodat je tijdens jouw rij-examen beslagen ten ijs komt.

Wil je meer informatie? Lees ook eens mijn andere blogs.