De zomer is afgelopen, de herfst is weer begonnen. Afgelopen zomer was een warme zomer waardoor je ook maatregelen moest treffen tijdens het rijden. Alleen niet alleen in de zomer is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde wegsituaties, maar ook tijdens de herfstmaanden. Het typische aan de herfst is namelijk dat het weer in korte tijd kan omslaan. Het wordt vroeger donker en de zon gaat lager staan. Door het vallen van de bladeren wordt het gladder op de weg en het regent vaker. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de verkeerssituaties.

Laagstaande zon
Rijden met een laagstaande zon kan erg onprettig zijn. Ook staat de zon vaak zo laag, dat je zonneklep niet altijd helpt. Het is wel belangrijk dat je recht kan blijven zitten achter het stuur en jezelf niet in allerlei bochten moet wringen om de zon te vermijden.
Mijn advies is daarom om standaard een zonnebril in je auto te hebben liggen, zodat je goed voorbereid bent. Ben je een brildrager, dan adviseer ik een zonnebril op sterkte of een grotere bril die over je eigen bril heen kan.

Donkere dagen
De dagen worden korter, dus dan wordt het ook weer sneller donker. Hierdoor kan het regelmatig voorkomen dat je in het donker moet rijden. Het is belangrijk dat je zelf je autolampen aan hebt, waardoor je zichtbaar blijft voor medeweggebruikers. Mocht je ondanks je eigen autolampen nog niet voldoende zicht hebben, is het wellicht een goed idee om jezelf te laten informeren over een nachtbril. Dit kan namelijk voor jou de perfecte oplossing zijn!
Wanneer je autorijdt kan je ook last hebben van de lampen van de tegenliggers. Het is belangrijk om goed op de weg te blijven letten en niet in de lampen van de tegenliggers te kijken. Het kijken in de lampen van een tegenligger kan namelijk voor een korte verblinding zorgen. Heb je ondanks dat je niet in de koplampen krijgt toch last van de lampen? Ook hierbij kan een nachtbril helpen!

Houd je banden op spanning
Controleer regelmatig je bandenspanning. Wanneer je banden de juiste spanning hebben, houd je grip op de weg. In de herfst neemt namelijk door het vallen van de bladeren en lage temperaturen de kans op slippen toe. Door heftige regenval kan er ook aquaplaning ontstaan. Wanneer je ziet dat er een aquaplaning ontstaat, adviseer ik om van tevoren alvast je gas los te laten. De auto wordt bij aquaplaning slecht of zelfs onbestuurbaar. Het is daarbij belangrijk om je handen aan het stuur te houden.

Check bandenprofiel
Verder moet je goed het profiel van je autobanden in de gaten te houden. Ook dit zorgt voor goede grip op de weg. Twijfel je over je bandenprofiel? Neem dan even contact op met een garage. Daar kunnen ze dit voor jou controleren.

Het oog wil ook wat
Het is belangrijk om goed zicht te hebben tijdens het rijden. Daarom is het van belang om je autoruiten niet te laten beslaan. Je kan hier zelfs een bekeuring voor krijgen. Om te voorkomen dat je autoruiten gaan beslaan, kan je je airco aanzetten. De droge lucht zorgt er namelijk voor dat de condens afneemt. Geen airco? Geen probleem! Zet je verwarming op de hoogste stand en laat de lucht via de voorruit uitstromen.
Zorg er daarom voor dat, voordat je op de weg gaat, je ramen droog zijn en je door je spiegels heen kunt kijken. Een doek in de auto is dus handig. Hiermee kan je namelijk je spiegels schoonmaken. Daarnaast is een trekkertje in je auto een echte aanrader. Hiermee kan je de ramen schoonmaken die niet automatisch naar beneden gaan.

Goede en schone ruitenwissers
Als laatste adviseer ik om goede ruitenwissers te hebben. Slechte ruitenwissers kunnen er namelijk voor zorgen dat het zicht alsnog wordt belemmerd. De ruitenwissers moeten ook goed schoon zijn, anders maak je je gehele raam vies en dan blijft het zicht op de weg slecht.

Een fijne en veilige herfst op de weg gewenst!