Het is bijna november en dat is voor het verkeer een beruchte maand. Elk jaar zijn dan de meeste ongelukken met fietsers en met name voetgangers. De politie en de verzekeraars roepen voetgangers op om hun zichtbaarheid te vergroten met reflecterende kleding.

Voetgangers en Fietsers

Vooral voetgangers zijn kwetsbaar in de donkere, regenachtige maand november. Ze zijn gemiddeld vier tot vijf keer vaker betrokken bij verkeersongelukken dan in het voorjaar en de zomer. Fietsers zijn ongeveer drie keer vaker bij een ongeluk betrokken.

In het donker gebeuren meer verkeersongelukken, en al helemaal als het dan ook nog eens slecht weer is. Die – niet helemaal verrassende conclusie – komt naar voren in een rapport (.pdf) dat in opdracht van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA is opgesteld. Het rapport is gebaseerd op ongevallenstatistieken tussen 2014 en 2016. Vooral in de ochtendspits blijken de meeste ongelukken te gebeuren.

Smartphone

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat het verstandig is als voetgangers, net als fietsers, ook lampjes of reflecterende jasjes dragen “om drama’s op de weg te voorkomen”. Wandelaars zijn volgens een woordvoerder niet goed herkenbaar of afgeleid. Dat laatste komt vooral doordat ze op hun smartphone kijken in plaats van naar het verkeer. Lees mijn blog waarin ik je ook waarschuw je Smartphone niet in het verkeer te gebruiken!

De verkeersveiligheid loopt terug, zeggen de verzekeraars. Vorig jaar waren er 50.000 meer aanrijdingen dan in 2015. 

Je bent dus gewaarschuwd!

Bronnen: